Imate li veće izglede za razvoj starosne makularne degeneracije?

Starosna makularna degeneracija jedan je od najčešćih uzroka gubitka vida u osoba u dobi od 50 godina ili više. Starosna makularna degeneracija utječe na centralni vid, a time i na sposobnost raspoznavanja finih detalja, no u ranijim stadijima možda nećete imati simptome pa tako nećete ni shvatiti da je bolest prisutna. Postoje dvije vrste starosne makularne degeneracije – suha i vlažna, s time da se pretežno javlja u suhom obliku.  U početku se može razviti u jednom ili oba oka, ali dugoročno izaziva promjene na oba oka. S vremenom se vid može pogoršati i utjecati na sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti poput čitanja, vožnje ili raspoznavanja lica.

Koji su najčešći simptomi starosne makularne degeneracije?

Pogoršan ili nejasan vid jedan je od najčešćih simptoma starosne makularne degeneracije. Moguće je da se vid zamagli ili da se u središtu vidnog polja pojavljuju tamna područja. Jedan od simptoma je teškoća prepoznavanja poznatih lica. Može se dogoditi i da u vidnom polju ravne crte izgledaju valovito ili iskrivljeno. Važno je istaknuti da simptomi starosne makularne degeneracije mogu sličiti bilo kojoj drugoj bolesti oka, stoga se posavjetujte s liječnikom u vezi uzroka starosne makularne degeneracije i saznajte jeste li potencijalni kandidat kod kojeg se ova bolest može razviti.  Ukoliko imate veće izglede za razvoj starosne makularne degeneracije trebate učiniti sve korake kako biste ju prevenirali.

Kako ćete znati imate li veće izglede za razvoj bolesti? Na koje čimbenike rizika treba pripaziti?

Evo tek nekoliko čimbenika rizika na koje trebate pripaziti.

Starenje i genetika

Starenje predstavlja rizik koji, nažalost, ne možemo kontrolirati. U jedne od sedam osoba starijih od 50 godina prisutni su određeni znakovi starosne makularne degeneracije. Genetika igra veliku ulogu u razvoju starosne makularne degeneracije i rizik je koji ne smijete zanemariti. Iako ni taj rizik nije moguće kontrolirati, dobro je na njega obratiti pozornost. Ako vam koji od roditelja pati od ove bolesti, vjerojatno bi se mogla razviti i kod vas. Zapravo, genetički čimbenici igraju određenu ulogu u 70 posto slučajeva starosne makularne degeneracije.

Ukoliko, na primjer,  imate svijetle oči, veći su izgledi za razvoj suhog oblika starosne makularne degeneracije jer oči svijetle boje ne odbijaju ultraljubičaste zrake jednako učinkovito kao tamne oči. Stoga pripazite ako imate plave oči!

Pušenje

Za razliku od genetike i starenja, pušenje je čimbenik rizika koji možete kontrolirati. I stvarno nešto i učiniti po tom pitanju. Zašto? Zato jer je pušenje najveći promjenjivi čimbenik rizika nastanka starosne makularne degeneracije. Neka ispitivanja pokazuju da pušači imaju tri do četiri puta veće izglede za razvoj starosne makularne degeneracije. Stoga je najbolje prestati pušiti i to odmah. Od te će promjene načina života koristi imati vaša pluća, no zapravo će vam se i ukupno zdravstveno stanje poboljšati, a i novčanik će vam biti zahvalan.

Pretilost i kardiovaskularne tegobe

Pretilost je u današnje doba često oboljenje koje uzrokuje mnoge zdravstvene tegobe, a ima veliki utjecaj na  mnoge aspekte života. Pretilost može predstavljati rizik od razvoja starosne makularne degeneracije, zato je najbolje paziti na tjelesnu težinu, a posebno u starijoj životnoj dobi. Kardiovaskularne bolesti također mogu biti čimbenik rizika nastanka starosne makularne degeneracije koji je potrebno ozbiljno shvatiti. Stoga se držite redovitog rasporeda liječničkih pregleda. Nemojte ih zaboraviti.

Žene

Da. Žene imaju veći izgled za razvoj starosne makularne degeneracije. Oko 2/3 osoba oboljelih od starosne makularne degeneracije su žene, a 1/3 otpada na muškarce. Uzrok ove statistike leži u činjenici  da žene žive  duže od muškaraca.

Što možete učiniti za zdravlje svojih očiju?

Trenutačno ne postoji  lijek za suhu makularnu degeneraciju, dok su kod vlažne dostupne određene vrste liječenja. U svakom slučaju, postoji niz postupaka  koje možete  prokomentirati sa svojim oftalmologom.

Kao što smo vidjeli, postoje čimbenici rizika u vezi razvoja ove bolesti koje ne možete kontrolirati. No, postoje i koraci koje možete učiniti kako biste poboljšali kvalitetu života i prevenirali razvoj makularne degeneracije kao što su primjerice prestanak pušenja i briga o namirnicama koje konzumirate. Povoljan učinak na progresiju bolesti može imati prehrana bogata vitaminima sa antioksdacijskim svojstvima. Ovdje ubrajamo primjerice: kelj, špinat, brokulu, tikvu, kao i namirnice koje su bogate cinkom, vitaminima C i E, bakrom, te luteinom i zeaksantinom.   

ALKALOID PROMO

PROCULIN PLUS: Za zdravlje vaših očiju.

PROCULIN PLUS kapsule su dodatak prehrani s luteinom, zeaksantinom, DHA iz ribljeg ulja, vitaminima i mineralima.

Sadrže DHA koja doprinosi održavanju normalnog vida (blagotvorni učinak postiže se s dnevnim unosom od 250 mg DHA). Riboflavin i cink u proizvodu također doprinose održavanju normalnog vida, a zajedno s vitaminom E, vitaminom C, bakrom i selenom doprinose i zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Sadrže i vitamin D koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Želite li saznati više o proizvodu Proculin PLUS, posjetite  stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak za uravnoteženu prehranu ili zamjena za nju. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života!