Kako pripremiti tijelo za trudnoću?

Odluka da želite biti roditelji je najljepša koju možete donijeti, ali istovremeno je vrlo izazovna i odgovorna, brojna pitanja vam se motaju po glavi, sve s ciljem da negdje ne pogriješite i pružite najbolje svom djetetu. Sama priprema za trudnoću je važan korak koji budući roditelji mogu preduzeti kako bi osigurali zdravu trudnoću i optimalan razvoj djeteta.

Taj period obuhvata fizičke, emocionalne i zdravstvene pripreme koje mogu pomoći u stvaranju povoljnog okruženja za začeće i trudnoću.

Ključni koraci za začeće i trudnoću

Jedan od prvih koraka koje možete napraviti u pripremi za trudnoću je usvajanje zdravog načina života. To uključuje redovno vježbanje, zdravu ishranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, proteinima i zdravim mastima, kao i izbjegavanje štetnih navika kao što su pušenje, konzumiranje alkohola i nezdrava ishrana.

Stavka koja se možda čini bezazlenom, ali je itekako bitna je da otklonite stres koji može imati negativan uticaj na plodnost i opšte zdravlje, pa je važno raditi na smanjenju stresnih faktora u svakodnevnom životu. Ovo nije nimalo lako s obzirom na to da je stres sastavni dio svakodnevice, i svakako se na njemu treba raditi svjesno i posvećeno. Možete uključiti vježbe za oslobađanje stresa kao što je meditacija, hobije koji vas opuštaju ili razgovor sa terapeutom.

Prije nego što pokušate da zatrudnite, važno je i da obavite redovne ljekarske preglede kako biste se uvjerili da ste zdravi i spremni za trudnoću. Ovi pregledi mogu uključivati posjetu ginekologu i testiranje na spolno prenosive infekcije, kao i provjeru vašeg opšteg zdravlja.

Dodatni hranljivi sastojci

Trudnoća je period kada je potreban dodatan unos hranljivih sastojaka kako bi se podržao razvoj fetusa. Često je teško dobiti sve potrebne hranljive sastojke samo iz ishrane, pa dodaci prehrani mogu biti korisni kako bi se nadomjestili nedostaci. Najbolje je sa suplementacijom početi još u pripremnom periodu planiranja trudnoće.

Jedan od najvažnijih hranjivih sastojaka tokom trudnoće je folna kiselina (vitamin B9). Ona igra ključnu ulogu u prevenciji neuralnih defekata kao što su spina bifida i anencefalija. Ukoliko planirate trudnoću, proporučljivo je folnu kiselinu uzimati još prije začeća. Redovno uzimanje folne kiseline prije i tokom rane trudnoće može značajno smanjiti rizik od ovih problema.

Ipak, nije svaka folna kiselina ista. Da bi tijelo moglo koristiti folnu kiselinu, ona mora biti u tzv. aktivnom obliku. Kod određenog procenta populacije postoji genetski nedostatak za transformaciju folne kiseline iz hrane (i većine dodataka prehrani) u aktivnu folnu kiselinu. Stoga se preporučuje izravna upotreba aktivne folne kiseline kroz specijalno formulirane dodatke prehrani.

Trudnice često imaju i povećane potrebe za željezom, pa kako bi podržale rast fetusa i povećanu zapreminu krvi. Takođe, osim željeza, potrebe su povećane i za kalcijumom, vitaminom D, omega 3 masnim kiselinama i drugim vitamima i mineralima.

PreMama duo Quatrefolic: Podrška prije i tokom svih faza trudnoće

Kako bi buduće majke bile sigurne da su osigurale adekvatan unos određenih mikronutrijenata, najbolje je koristiti dodatke prehrani. Na tržištu se izdvaja PreMama duo Quatrefolic koja sadrži 100% aktivnu folnu kiselinu, vitamine, minerale i omega-3 masne kiseline (DHA i EPA), podijeljene u tablete i kapsule. Svaka tableta sadrži 11 vitamina i 10 minerala, a kapsule su bogate omega 3-masnim kiselinama.

PreMama duo Quatrefolic je dodatak prehrani posebno formuliran kako bi pomogao tijelu pripremiti se za trudnoću, te kako bi zadovoljio povećane hranjive potrebe tokom trudnoće i dojenja.

Postati roditelj je vrlo izazovna uloga koju preuzimate, ali ne smijemo zaboraviti da je to i putovanje koje vam pruža priliku da svakodnevno iskusite čuda života, putovanje ispunjeno trenucima sreće, prvih osmijeha, zagrljaja i poljubaca koji se pretvaraju u nezaboravne uspomene.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života!