Obična glavobolja ili migrena? Koja je razlika?

Glavobolje su vrlo neugodan dio naše svakodnevice. Mogu se pojaviti u bilo kojem trenutku, ne mogu se predvidjeti, a mogu biti i dovoljno snažne da i ustajanje iz kreveta predstavlja problem. Ovakva stanja su dobro poznata većini ljudi, a manifestiraju se kroz bol, iritaciju i/ili mučninu. Glavobolje mogu onemogućiti svakodnevno funkcioniranje, utjecati na uživanje u stvarima koje volite, poput čitanja knjiga, vježbanja ili izlaska s prijateljima. Kad glavobolja pokuca na vrata, nemamo mnogo mogućnosti.

Koja je razlika između obične glavobolje i migrene?

Najveće razlike između ovih vrsta glavobolja su lokacija i intenzitet boli. Glavobolje uzrokuju bol u glavi, licu ili gornjem dijelu vrata te se razlikuju po učestalosti i intenzitetu. Migrena je iznimno neugodna vrsta glavobolje i obično dolazi uz intenzivnije simptome koji više iscrpljuju od simptoma obične glavobolje. Polovica do tri četvrtine odraslih osoba pati od glavobolje, a među njima je oko 30 % onih koji pate od migrene. Iz ovih podataka je vidljivo kako su oba stanja učestalija nego što se misli.

Mnogo je različitih vrsta glavobolja, a stručnjaci su ih podijelili u dvije glavne skupine – primarne i sekundarne. Tenzijske glavobolje i klaster glavobolje dio su primarnih tipova glavobolja, dok su sekundarne glavobolje one koji su uzrokovane bolestima i kroničnim zdravstvenim stanjima koja utječu na živčani sustav.

No migrene su drugačije. Vaše iskustvo s migrenama može se potpuno razlikovati od iskustva drugih ljudi. Zašto? Zato što se simptomi razlikuju od osobe do osobe. Epizode mogu trajati nekoliko sati ili dana. Možete imati nekoliko epizoda mjesečno ili se mogu pojavljivati povremeno.

Kako liječiti glavobolje i migrene?

Kao što smo rekli, nije lako  ublažiti glavobolju ili migrenu. Ne postoji lijek kojim glavobolja trajno nestaje, kao što ne postoji ni lijek kojim bi trajno nestale migrene.

Jedino što možete učiniti je umanjiti bol i nelagodu pri pojavi glavobolje ili migrene. Možete koristiti hladne obloge za glavu, prigušiti svjetla u sobi u kojoj boravite i ostati hidratizirani. Za ublažavanje boli koja prati glavobolje i migrene, od pomoći vam mogu biti lijekovi koji se izdaju bez recepta.

ALKALOID PROMO

BlokMAX Duo je kombinirani analgetik koji sadrži paracetamol i ibuprofen, a koristi se za kratkotrajno liječenje umjerene boli povezane između ostalog s glavoboljom (ne migrenom). Ovaj je lijek osobito pogodan za bol koja zahtjeva jače djelovanje protiv bolova od onog koji se postiže samim djelovanjem ibuprofena i paracetamola. Obje komponente djeluju zajedno i pomažu u uklanjanju boli kako biste bili spremni za povratak obavezama ili hobijima. Zašto biste se lišili stvari koje najviše volite raditi?

Nemojte dopustiti da glavobolje pobijede

Želite li saznati više o lijeku BlokMAX Duo, posjetite stranicu proizvoda BlokMAX Duo.

Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.