Tegobe sa suhim očima? 3 savjeta kako izbjeći žarenje, svrbež i crvenilo

Suhoća oka neugodan je, ali i čest problem. Od njega pati do 30% svjetske populacije. Kao što mu samo ime govori, uzrokuje ga slaba kvaliteta suza ili smanjena proizvodnja suza u očima. Nelagoda u očima posljedica je simptoma.

Glavni simptomi suhog oka: od blagih do težih

Što se tiče simptoma suhog oka, potrebno je istaknuti nekoliko stvari. Jeste li ikad osjetili probadanje i žarenje u očima? A osjetljivost na svjetlo? Je li vam se u oku pojavilo crvenilo zbog kojega izgledate kao da se niste mjesec dana pošteno naspavali? A tko može zaboraviti onaj osjećaj kao da vam je nešto zaglavljeno u oku? I to cijelo vrijeme. Simptomi suhog oka, prema intenzitetu, kreću se od onih blagih do onih koji utječu na kvalitetu vida (kao što su zamagljen vid i umor oka) pa ih treba ozbiljno shvatiti.

Suho oko može predstavljati problem u bilo kojoj životnoj dobi. Učestalost raste kod mlađih ljudi, a jedan od razloga je  duži boravak ispred digitalnih zaslona iz bilo kojeg razloga (igrice, e-učenje, „surfanje“, društvene mreže), osobito prije 60. godine života. Jedan od najčešćih uzroka suhoće očiju je starenje. Veći su izgledi da će se bolest razviti u osoba koje su već navršile 50 godina života. Suhoću oka mogu uzrokovati i određeni lijekovi, kao i dugotrajno nošenje kontaktnih leća. Da ne spominjemo sezonske alergije koje dodatno pogoršavaju stanje. Premda za taj problem ne postoji trajno rješenje, možete vlažiti oči i ublažiti simptome suhog oka kako biste se ugodnije osjećali.

3 savjeta za ublažavanje simptoma i vlaženje očiju

1.Odmarajte oči!

Zvuči jednostavno, zar ne? E, pa ponekad je najjednostavnije rješenje ujedno i najdjelotvornije, a ovo je jedan od tih slučajeva. Često odmaranje očiju od televizora, računala pa čak i čitanja može učiniti čuda u smislu vlaženja očiju. Kako biste održali svoje oči vlažnim  izbjegavajte izloženost suhom zraku (fen i ventilator) i nemojte zaboraviti nositi sunčane naočale kad je vani vjetrovito. Vjetar i strujanje zraka iz određenih uređaja mogu vam značajno osušiti oči.

2. Zdravo se hranite i vodite zdrav način života

Pod zdravom prehranom mislimo na prehranu bogatu vitaminom A, cinkom i omega-3 masnim kiselinama. Cink i vitamin A doprinose održavanju normalnog vida i ukupnog zdravlja očiju. Tako je primjerice, poznato da su jetrica, mrkva i brokula namirnice bogate vitaminom A, dok su riba, orasi i biljno ulje prepuni omega-3 masnih kiselina i dobrih masnoća. Kako vaš način života utječe na suhoću oka? Pušenje svakako trebate izbjegavati, posebno ako vas muči suhoća očiju jer dim cigarete nadražuje oči i čini ih još sušima. Stoga ako ste pušač najbolje je prestati pušiti i svakako izbjegavajte zadimljene prostorije.

3. Isprobajte umjetne suze

Umjetne suze su farmaceutski proizvodi koji dolaze u obliku kapi za oči. Najčešće su na bazi hijaluronske kiseline. Zahvaljujući svojim mukomimetičkim i viskoelastičnim svojstvima ova djelatna tvar omogućuje podmazivanje površine oka, dok ga istovremeno štiti od trenja izazvanog kretnjama očnih jabučica. Umjetne suze mogu sadržavati i druge djelatne tvari koje se dodaju u cilju postizanja još bolje učinkovitosti proizvoda. Kod osjetljivih očiju, obratite pažnju na odabir proizvoda bez konzervansa.

ALKALOID PROMO

Evo prijedloga. PROCULIN TEARS ADVANCE kapi za oči odlična su opcija za vas i vaše tegobe sa suhim očima. Zašto? Zato jer imaju regenerativno i zaštitno djelovanje te se koriste za osvježavanje, umirivanje i podmazivanje suhog oka, kao i u slučaju nadraženosti oka. Ovaj medicinski proizvod  sadrži 0,4% natrijevog hijaluronata i destilate ginka (Ginkgo biloba), komorača, borovnice i biljke Gotu kola (Centella asiatica). Kao prvo i najvažnije, natrijev hijaluronat omogućava podmazivanje površine oka, dok ga istovremeno štiti od trenja izazvanog kretnjama očiju. Vodeni destilat ginka (Ginkgo biloba) poboljšava vid na daljinu i otklanja umor i crvenilo očiju. Zajedno s vodenim destilatom biljke Gotu kola , dodatno ublažava osjećaj nadraženosti oka.

Samo par kapi uvelike olakšava život

Kapi PROCULIN TEARS ADVANCE tu su da vas oslobode žarenja, svrbeža i neugodnosti. Nošenje kontaktnih leća vam je bolno i neugodno? Sve se to može riješiti na jednostavan i djelotvoran način.

Želite li saznati više o proizvodu PROCULIN TEARS ADVANCE, posjetite  stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku/medicinskom sredstvu. Za obavjest o indikacijama, mjerama ipreza i neželjenim dejstvima lijeka/medisinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.