5 načina na koje uzimanje magnezija može blagotvorno djelovati na zdravlje

Magnezij je izuzetno važan mineral. To je četvrti najzastupljeniji mineral u našem tijelu, bez kojeg ne možemo funkcionirati. Najčešće se nalazi u kostima, no može se pronaći i u drugim tkivima. Kako znati da ga ne unosite dovoljno? Vaše tijelo će vam to dati do znanja. Ako vam nedostaje magnezija, mogli biste se osjećati umorno i tromo, mogli bi vam se pojaviti i grčevi u mišićima, a mogli biste primijetiti i poteškoće sa spavanjem. Zvuči li vam nešto od ovoga poznato? Razlog za to je što je magnezij odgovoran za podržavanje mišićne i nervne funkcije i proizvodnju energije.

Kako unijeti više magnezija u tijelo?

Postoji nekoliko načina da svoje tijelo opskrbite magnezijem. Hrana kao što su orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke odličan su izvor magnezija. A tu su i dodaci prehrani. Pa hajmo se usredotočiti na zdravstvene dobrobiti magnezija.

Zbog čega je taj mineral dobar za naše tijelo i kako zapravo utječe na njega?

Magnezij doprinosi:

1. Normalnom radu mišića

Tako je. Magnezij doprinosi normalnoj funkciji mišića. Kako? Tako što je uključen u brojne procese koji utječu na rad mišića, uključujući potrošnju kisika u mišićima, proizvodnju energije i ravnotežu elektrolita.

2. Smanjenju umora i iscrpljenosti

Magnezij doprinosi i smanjenju umora i iscrpljenosti. Također, pad količine magnezija u organizmu povezuje se s različitim negativnim simptomima, kao što su: mučnina, slabost mišića, iscrpljenost i teturanje. Postoji direktna veza između unosa magnezija u prehranu i smanjenja umora i iscrpljenosti.

3. Ravnoteži elektrolita

Da, tako je. Magnezij može doprinijeti i ravnoteži elektrolita. Kako? Magnezij u mekim tkivima djeluje kao kofaktor brojnih enzima uključenih u električni potencijal nervnih vlakana i ćelijskih membrana.

S druge strane, nedostatak magnezija uvijek podrazumijeva sekundarni poremećaj elektrolita, kao pad koncentracije kalcija i kalija. Homeostazom kalcija dijelom upravlja mehanizam koji zahtijeva magnezij i koji potiče izlučivanje paratireoidnog hormona. Hipomagnezijemija se također često povezuje s hipoglikemijom.

4. Normalnom radu nervnog sistema

Magnezij doprinosi normalom funkcioniranju nervnog sistema. Kako? Magnezij je važan za optimalan prijenos nervnih impulsa i nervno-mišićnu koordinaciju u sklopu nervnog sistema.

5. Normalnoj psihološkoj funkciji

Na kraju, ali ne i manje važno, magnezij može doprinijeti normalnoj psihološkoj funkciji, posebno kada su u pitanju koncentracija, učenje, pamćenje i čitanje. S druge strane, nedostatak magnezija u ljudskom tijelu povezuje se sa stanjima kao što su depresija, psihoza, razdražljivost i zbunjenost.

ALKALOID PROMO

MULTI ESSENCE Magnezij 400 + B complex dodatak prehrani jednostavan je i ukusan način unošenja magnezija i vitamina B-skupine. Kako? Radi se o mikrogranulama koje dolaze u malim, ali praktičnim vrećicama. Svaka vrećica sadrži 400 mg magnezija i vitamine B-skupine i namijenjena je za direktnu upotrebu. Vitamini B-skupine važni su za još bolju učinkovitost proizvoda, a niacin, pantotenska kiselina, vitamin B2, vitamin B6, folna kiselina i vitamin B12 također doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti. Jedna vrećica zadovoljava povećane potrebe za unosom magnezija i vitamina B-skupine kod odraslih.

MULTI ESSENCE Magnezij 400 + B complex: Čuvar vašeg tijela.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku/medicinskom sredstvu. Za obavjest o indikacijama, mjerama ipreza i neželjenim dejstvima lijeka/medisinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

 

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak za uravnoteženu prehranu ili zamjena za nju. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života!