Anemija i dodaci prehrani na bazi željeza: Kako prepoznati simptome anemije?

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza zapravo je vrlo često stanje. Smatra se jednim od najčešćih nutritivnih nedostatka u svijetu. Najčešće se javlja kod beba i male djece, kao i kod osoba starijih od 65 godina. Trudnice takođe mogu razviti anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, kao i tinejdžeri koji intenzivno rastu i razvijaju se.

Dok je većina simptoma anemije zbog nedostatka željeza blaga, ali ponekad anemija može biti zabrinjavajuća. Prije nego što pobliže pogledamo simptome i načine terapije anemije, najbolje je prvo pogledati što je zapravo anemija uzrokovana nedostatkom željeza.

Već smo spomenuli, anemija uzrokovana nedostatkom željeza čest je tip anemije. To je stanje u kojem nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica. Crvene krvne stanice, tačnije hemoglobin u njima, prenose kisik do ostatka tijela. Zapravo vrlo važna komponenta hemoglobinskog kompleksa je upravo željezo.

Kao što samo ime govori, anemija uzrokovana nedostatkom željeza razvija se zbog nedovoljnog nivoa željeza u tijelu.

Prisutnost anemije može se dijagnosticirati jednostavnim krvnim testovima. Ako je imate, ne brinite, anemija uzrokovana nedostatkom željeza vrlo je izlječivo stanje.

Koji su simptomi anemije uzrokovane nedostatkom željeza?

Iako postoje različite vrste anemije, neke su blaže, a neke ozbiljnije. Anemija uzrokovana nedostatkom željeza obično počinje u blagom obliku, te može biti neprimjetna prije nego što nedostatak željeza postane dovoljno izražen da se simptomi pojačaju.

Ako ste zabrinuti da možda imate anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, trebali biste pripaziti na ove simptome:

• Umor ili slabost
• Ubrzan rad srca, otežano disanje ili čak bol i u prsima
• Vrtoglavica, glavobolja ili ošamućenost
• Bol i upala jezika te usne šupljine
• Hladne ruke i stopala
• Blijeda koža i lomljivi nokti
• Djeca s anemijom uzrokovanom nedostatkom željeza takođe mogu imati slab apetit

Svi ovi simptomi mogu biti pokazatelji da možda imate  anemije zbog nedostatka željeza. A što je s tretmanom?

Ne biste trebali brinuti, jer je anemija uzrokovana nedostatkom željeza prilično jednostavno izlječiva. Budući da se radi o nedostatku željeza, obično se uspješno liječi tretmanom nadomjestaka željeza kroz  dodatke prehrani ili lijekove na bazi željeza.

Liječnik će Vam preporučiti odgovarajuće pretrage i terapiju prema Vašim potrebama.

[ALKALOID PROMO]

FEROZOMAL: dodatak prehrani na bazi željeza o kome želite saznati više

FEROZOMAL je dodatak prehrani u obliku vrećica s mikrogranulama za direktnu upotrebu, ugodnog okusa limuna i šumskog voća.

Vrećice FEROZOMAL sadrže željezo (željezov pirofosfat) u obliku liposomskog kompleksa. Željezo je okruženo fosfolipidnim dvoslojem (liposomom) i ne dolazi u direktan dodir sa sluznicom probavnog trakta. To osigurava visoku bioraspoloživost i dobru podnošljivost željeza bez metalnog okusa u ustima.

Ako želite pronaći više informacija o FEROZOMAL-u, posjetite stranicu proizvoda.

FEROZOMAL –  inovativna tehnologija za visoku bioraspoloživost željeza!

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.