Uvod u zubobolju: vrste, simptomi i uzroci

Nema boli do zubobolje, neki bi rekli. Bolna je, iritantna i vrlo raširena. Većina nas ju je barem jednom iskusila. Bol povezana sa zubima najizraženija je noću. San se čini gotovo nemogućim, a bol kao da kroz noć postaje sve jača. Nije zaista jača, ali čini nam se da jeste.

Jeste li znali da postoji nekoliko vrsta zubobolje?

Pogledajmo o čemu se radi.

Prvo, tu je tupa, uporna bol, koja je najčešća vrsta zubobolje. Zašto do nje dolazi? Možda vam je nešto zapelo u zubu ili zubnom mesu ili bol izaziva apsces. Naravno, i škrgutanje zubima može uzrokovati takvu bol, ali svejedno ju je potrebno što prije ublažiti.

Zatim je tu oštra bol. To je bol do koje dolazi zbog karijesa, puknuća zuba ili ispadanja krunice. Ne smijemo zaboraviti ni na osjetljivost zuba na hladnoću te bol koja dolazi usljed izlaganja hladnoći. Naposljetku, tu je i snažna, pulsirajuća bol. Također je potrebno provjeriti je li došlo do promjene boje zubnog mesa, pa čak i ima li krvarenja desni te širi li se iz usta čudan, neugodan miris.

Koji su simptomi zubobolje?

Kako i samo ime daje naslutiti, bol je glavni simptom zubobolje. Ovisno o boli i ozbiljnosti dentalnog problema, moguće su i otekline. Ponekad može doći do vrućice, a u najgorim slučajevima i do iscjetka neugodnog mirisa i okusa iz bolnog zuba.

Šta uzrokuje zubobolju i kako je možemo ublažiti?

Mnogo je uzroka zubobolje. Većinom je uzrokovana karijesom. U trenutku kada karijes ili apsces postanu ozbiljan problem, počinje i bol. Škrgutanje zubima i bolesti desni također su veliki uzročnici zubobolje. Različite bolesti i dentalni problemi uzrokuju različite vrste zubobolje, a sve ih je potrebno provjeriti odlaskom stomatologu.

Prije nego što odete do svog stomatologa, mogu vam pomoći privremena rješenja. Neophodno je ublažiti bol. Stavljanje hladnih obloga na bolno mjesto uvijek je dobar izbor, kao i ispiranje slanom vodom. Ali najsigurniji i najučinkovitiji izbor za brzo olakšanje boli su analgetici, a većina njih izdaje se bez liječničkog recepta.

ALKALOID PROMO

Brže do cilja uz BlokMAX Rapid

BlokMAX Rapid je učinkovit u kratkotrajnom simptomatskom liječenju zubobolje. Zašto? Zato što BlokMAX Rapid sadrži ibuprofenlizinat, so ibuprofena koja pripada skupini lijekova koji se nazivaju nesteroidni protuupalni lijekovi. Ima analgetska, protuupalna i antipiretička svojstva.

Klinički dokaz pokazuje da učinci 1 tablete ibuprofenlizinata od 684 mg (što odgovara 400 mg ibuprofena) ublažavanja boli mogu trajati do 8 sati.

1 BlokMAX Rapid 400 mg filmom obložene tablete, sažetak karakteristika lijeka

Bol nestaje!

Dok čekate termin kod stomatologa kako biste riješili problem sa zuboboljom, dobro je imati plan B koji je učinkovit i dostupan u vašoj lokalnoj apoteci. Niko ne voli živjeti s boli, zato dajte priliku lijeku BlokMAX Rapid. To je pravo rješenje za vašu zubobolju, a možete ga dobiti bez recepta.

Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili apotekarom.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku/medicinskom sredstvu. Za obavjest o indikacijama, mjerama ipreza i neželjenim dejstvima lijeka/medisinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.