Spremni za ljeto?

Sada, kada je zima iza nas, mislima smo djelimično već u ljetu, na moru, na plaži… No, to vjerovatno znači i na mukama, pri pomisli na sezonu kupanja i odijevanje kupaćeg kostima. To tijelo iz snova koje vizualiziramo neće doći samo od sebe. O, ne! Vratite se u teretanu. Obujte tene i počnite trčati. Pazite na dnevni unos kalorija. Pijte puno tekućine. Naravno, zdrava i uravnotežena prehrana učinit će čuda za ostvarivanje vašeg cilja – tijelo iz snova.

Svakodnevnom i napornom tjelovježbom naša tijela troše mikronutrijente. Posebno kod sportista i rekreativaca se javljaju povećane potrebe za magnezijem, pa bi upravo oni trebali pripaziti na njegov unos. Zašto? Zato što magnezij doprinosi ravnoteži elektrolita, normalnoj funkciji mišića, normalnom funkcioniranju nervnog sistema i normalnoj psihološkoj funkciji. Doprinosi i smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnom metabolizmu stvaranja energije.

Za optimalno iskorištavanje magnezija u tijelu potrebni su i vitamini B-skupine. Vitamini B-kompleksa su esencijalni mikronutrijenti topivi u vodi, s brojnim važnim funkcijama u ljudskom organizmu. Nerijetko ih nazivamo antistresnim vitaminima, stoga se izvrsno uklapaju u formulacije s magnezijem.

ALKALOID PROMO

MULTI ESSENCE Magnezij 400 + B complex, dodatak prehrani, zadovoljava povećane potrebe za unosom magnezija i vitamina B-skupine kod odraslih. Pakovan je u praktičnim vrećicama, u obliku mikrogranula koje se otapaju direktno u ustima, bez primjene vode, te se mogu konzumirati bilo kada i bilo gdje!

Upala mišića prouzrokovana vježbanjem i pet savjeta za ublažavanje boli

Vježbanje je odlično. Sastavni je dio održavanja zdravog načina života i normalne tjelesne težine. No vježbanje nekad može dovesti do upale mišića i boli u različitim dijelovima tijela. Ne brinite se. Ovakve su upale učestalije nego što ste mislili.

Ponekad upalu može prouzrokovati naprezanje mišića, istegnuti mišić ili pak upotreba mišićne grupe koju dugo niste koristili prilikom vježbanja. Sve ovo mogu biti pokazatelji da vam vježbanje pomaže. Mišići vam postaju veći i snažniji. Samo tako nastavite!

Dvije vrste upale mišića

Postoje dvije vrste upale mišića. Prva je akutna upala, koja se osjeti neposredno nakon vježbanja. Dobra vijest je da brzo nestane. Druga upala mišića je ona sa zakašnjelim početkom. Kod ove upale mišića simptomi se mogu pojaviti i 24–72 sata nakon vježbanja, a često traje duže od akutne upale. I jedna i druga upala su bolne, no znate kako glasi poslovica: Bez muke nema nauke.

Šalu nastranu, bol prouzrokovana upalom mišića nije zanemariva. Često je potrebna pomoć u njenom ublažavanju. Nasreću, imamo pet savjeta za ublažavanje boli u mišićima.

1. Konzumiranje tzv. protuupalne hrane može vam pomoći

Koja je hrana protuupalna? To su, naprimjer, đumbir, ananas, kurkuma, lubenica. Probajte ih. Vrlo su ukusni. No to nisu sve protuupalne namirnice, pokušajte ih pronaći još.

2. Nemojte zaboraviti na kupke s gorkom soli

Duga, vruća kupka s gorkom soli također može ublažiti upalu mišića. Pitate se šta je to gorka so? Gorka so jedna je od mnogih prirodnih mineralnih soli, spoj magnezija i sulfata. Istraživanjima je otkriveno da se magnezij i sulfat lako apsorbiraju kroz kožu, što kupke s gorkom soli čini jednostavnim i idealnim načinom za ublažavanje boli. Toplota same kupke također mnogo pomaže, ali gorka so je glavni igrač.

3. Ključ je u hidrataciji

Hidratacija čini čuda za vaše tijelo, a također je korisna i za ublažavanje bolova u mišićima. Kad se mišići naprežu, oslobađaju štetne tvari i toksine koje je potrebno filtrirati iz tijela. Ne postoji bolji način za to od dobre stare vode.

4. Masaža, masaža i još masaže

Svako si bar ponekad treba priuštiti masažu. Priuštite je i vi sebi, posebno ako se borite s upalom mišića. Nježna masaža može pomoći u ublažavanju boli. Međutim, prije nego što naručite masažu kod svog masera ili fizioterapeuta, najbolje je prvo se posavjetovati sa svojim liječnikom. Ne može se svaka bol liječiti masažom, a moguće je i pogoršanje boli. Stoga, prije nego što nešto poduzmete, prvo se posavjetujte s liječnikom.

5. Lijekovi za ublažavanje boli koji se izdaju bez recepta

Na kraju… Jedan od najučinkovitijih načina za borbu protiv upale mišića i boli u mišićima jeste uzimanje protuupalnih lijekova. Neki od njih izdaju se bez recepta.

ALKALOID PROMO

Jedan od učinkovitih lijekova u borbi protiv upale mišića i boli u mišićima je BlokMAX. Zašto? Zato što jedna tableta sadrži 200 mg ibuprofena, nesteroidnog protuupalnog lijeka koji ublažava bolove, oticanje i povišenu tjelesnu temperaturu. Učinkovit je i dobro podnošljiv.

Želite li saznati više o lijeku BlokMAX, posjetite stranicu proizvoda.