Tegobe sa suhim očima? 3 savjeta kako izbjeći žarenje, svrbež i crvenilo

Suhoća oka neugodan je, ali i čest problem. Od njega pati do 30% svjetske populacije. Kao što mu samo ime govori, uzrokuje ga slaba kvaliteta suza ili smanjena proizvodnja suza u očima. Nelagoda u očima posljedica je simptoma.

Glavni simptomi suhog oka: od blagih do težih

Što se tiče simptoma suhog oka, potrebno je istaknuti nekoliko stvari. Jeste li ikad osjetili probadanje i žarenje u očima? A osjetljivost na svjetlo? Je li vam se u oku pojavilo crvenilo zbog kojega izgledate kao da se niste mjesec dana pošteno naspavali? A tko može zaboraviti onaj osjećaj kao da vam je nešto zaglavljeno u oku? I to cijelo vrijeme. Simptomi suhog oka, prema intenzitetu, kreću se od onih blagih do onih koji utječu na kvalitetu vida (kao što su zamagljen vid i umor oka) pa ih treba ozbiljno shvatiti.

Suho oko može predstavljati problem u bilo kojoj životnoj dobi. Učestalost raste kod mlađih ljudi, a jedan od razloga je  duži boravak ispred digitalnih zaslona iz bilo kojeg razloga (igrice, e-učenje, „surfanje“, društvene mreže), osobito prije 60. godine života. Jedan od najčešćih uzroka suhoće očiju je starenje. Veći su izgledi da će se bolest razviti u osoba koje su već navršile 50 godina života. Suhoću oka mogu uzrokovati i određeni lijekovi, kao i dugotrajno nošenje kontaktnih leća. Da ne spominjemo sezonske alergije koje dodatno pogoršavaju stanje. Premda za taj problem ne postoji trajno rješenje, možete vlažiti oči i ublažiti simptome suhog oka kako biste se ugodnije osjećali.

3 savjeta za ublažavanje simptoma i vlaženje očiju

1.Odmarajte oči!

Zvuči jednostavno, zar ne? E, pa ponekad je najjednostavnije rješenje ujedno i najdjelotvornije, a ovo je jedan od tih slučajeva. Često odmaranje očiju od televizora, računala pa čak i čitanja može učiniti čuda u smislu vlaženja očiju. Kako biste održali svoje oči vlažnim  izbjegavajte izloženost suhom zraku (fen i ventilator) i nemojte zaboraviti nositi sunčane naočale kad je vani vjetrovito. Vjetar i strujanje zraka iz određenih uređaja mogu vam značajno osušiti oči.

2. Zdravo se hranite i vodite zdrav način života

Pod zdravom prehranom mislimo na prehranu bogatu vitaminom A, cinkom i omega-3 masnim kiselinama. Cink i vitamin A doprinose održavanju normalnog vida i ukupnog zdravlja očiju. Tako je primjerice, poznato da su jetrica, mrkva i brokula namirnice bogate vitaminom A, dok su riba, orasi i biljno ulje prepuni omega-3 masnih kiselina i dobrih masnoća. Kako vaš način života utječe na suhoću oka? Pušenje svakako trebate izbjegavati, posebno ako vas muči suhoća očiju jer dim cigarete nadražuje oči i čini ih još sušima. Stoga ako ste pušač najbolje je prestati pušiti i svakako izbjegavajte zadimljene prostorije.

3. Isprobajte umjetne suze

Umjetne suze su farmaceutski proizvodi koji dolaze u obliku kapi za oči. Najčešće su na bazi hijaluronske kiseline. Zahvaljujući svojim mukomimetičkim i viskoelastičnim svojstvima ova djelatna tvar omogućuje podmazivanje površine oka, dok ga istovremeno štiti od trenja izazvanog kretnjama očnih jabučica. Umjetne suze mogu sadržavati i druge djelatne tvari koje se dodaju u cilju postizanja još bolje učinkovitosti proizvoda. Kod osjetljivih očiju, obratite pažnju na odabir proizvoda bez konzervansa.

ALKALOID PROMO

Evo prijedloga. PROCULIN TEARS ADVANCE kapi za oči odlična su opcija za vas i vaše tegobe sa suhim očima. Zašto? Zato jer imaju regenerativno i zaštitno djelovanje te se koriste za osvježavanje, umirivanje i podmazivanje suhog oka, kao i u slučaju nadraženosti oka. Ovaj medicinski proizvod  sadrži 0,4% natrijevog hijaluronata i destilate ginka (Ginkgo biloba), komorača, borovnice i biljke Gotu kola (Centella asiatica). Kao prvo i najvažnije, natrijev hijaluronat omogućava podmazivanje površine oka, dok ga istovremeno štiti od trenja izazvanog kretnjama očiju. Vodeni destilat ginka (Ginkgo biloba) poboljšava vid na daljinu i otklanja umor i crvenilo očiju. Zajedno s vodenim destilatom biljke Gotu kola , dodatno ublažava osjećaj nadraženosti oka.

Samo par kapi uvelike olakšava život

Kapi PROCULIN TEARS ADVANCE tu su da vas oslobode žarenja, svrbeža i neugodnosti. Nošenje kontaktnih leća vam je bolno i neugodno? Sve se to može riješiti na jednostavan i djelotvoran način.

Želite li saznati više o proizvodu PROCULIN TEARS ADVANCE, posjetite  stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Kako se koriste i čiste meke kontaktne leće?

Upravo ste kupili nove meke kontaktne leće? Čestitke! Za razliku od naočala, meke kontaktne leće zahtijevaju drugačiji pristup i održavanje. Možda će vam trebati neko vrijeme da se na njih naviknete, a onda nećete moći bez njih. U ovom se članku usmjeravamo na dva vrlo važna aspekta nošenja mekih kontaktnih leća. Na umetanje i na higijenu.

Nervozni ste? Opustite se. Stavljanje mekih kontaktnih leća u oči puno je jednostavnije nego što mislite. Osim toga, s vremenom ćete se usavršiti u tome. Praksa vodi do savršenstva, a to vrijedi i u ovom slučaju. Dakle, prijeđimo na stvar.

Na šta trebate paziti prilikom umetanja mekih kontaktnih leća?

Operite ruke! Važno je to učiniti još prije nego što otvorite kutijicu za kontaktne leće. Pranjem ruku odstranjuju se brojne bakterije koje su se nakupile na koži, a važno ih je ukloniti prije nego što dotaknete leće. Provjerite jesu li leće naopako okrenute! Leća mora izgledati kao zdjela ravnih rubova, tad je spremna za upotrebu. Prilikom umetanja leća jednom rukom držite donji i gornji kapak otvorenima kako ne biste treptali. Istovremeno drugom rukom lagano izvadite leću iz kutijice i stavite je u oko. Završni je korak pravilno namještanje leće u oku. I gotovi smo! Kako jednostavno, zar ne? Iste je korake potrebno provesti i kad vadite meke leće iz očiju.

Kako se čiste meke kontaktne leće?

Vrijedi napomenuti da meke kontaktne leće morate očistiti svaki put kad završite s upotrebom, neposredno prije stavljanja u kutijicu i odlaska na spavanje. Pranje ruku i u ovom je slučaju obavezno, a osušite ih čistim peškirom. Leće odmah nakon vađenja očistite pomoću nekoliko kapi otopine. Leću stavite na dlan jedne ruke, a kažiprstom druge ruke nježno je trljajte nekoliko sekundi da biste je očistili. Vrlo je važno da otopina za meke leće bude kvalitetna.

ALKALOID PROMO

Imamo opciju za vas. I to kakvu! PROCULIN SOFT LENS VIŠENAMJENSKU OTOPINU s hijaluronskom kiselinom. Ovaj medicinski proizvod odličan je za čišćenje mekih leća i za punjenje kutijice za meke leće. Nježno protrljajte leće otopinom i posao je obavljen. Na kraju, nakon što očistite leće, napunite kutijicu svježom otopinom i ostavite ih u otopini najmanje šest sati, najbolje tokom noći. Važno je pridržavati se ovih koraka kako bi vaše leće uvijek bile čiste i dezinficirane.

Zašto je PROCULIN SOFT LENS VIŠENAMJENSKA OTOPINA najbolje rješenje?

Radi se o višenamjenskoj otopini, predviđenoj za čišćenje, uklanjanje naslaga proteina, dezinfekciju, ispiranje, pohranu, umetanje i vlaženje mekih kontaktnih leća.

Proculin Soft Lens otopina sadrži natrijev hijaluronat, koji pospješuje vlaženje leća i povećava podnošljivost nošenja leća zahvaljujući viskoelastičnim svojstvima. Otopina hidrira leće zahvaljujući funkciji “zaključavanja vode”, i to ne samo nakon umetanja već i tokom čitavog dana. Tako je nošenje leća ugodnije, a smanjuje se i nadraženost i suhoća oka. Proculin Soft Lens otopina preporučuje se i za osjetljive oči.

Zaštita i njega mekih leća na pravilan i praktičan način

Proculin Soft Lens otopina pruža zaštitu i njegu vaših leća. Posebno poželjnom čini je činjenica da se isporučuje u bočici od 360 ml, a dostupna je i u praktičnom putnom pakovanju od 100 ml otopine. Savršeno će vam se uklopiti u toaletnu torbicu ili ruksak. Na taj način svugdje i u svakom trenutku svojim lećama omogućujete zaštitu i njegu.

Što treba, a što ne treba činiti prilikom održavanja higijene mekih leća

Postoje mnoge vrste kontaktnih leća. No, na tržištu prevladavaju dva tipa, a to su meke i tvrde kontaktne leće. U ovom članku pozornost ćemo posvetiti mekim lećama. Uz to ćemo istaknuti što sve treba, a što ne treba činiti u sklopu održavanja higijene mekih kontaktnih leća. Spremni?

Prvo da razjasnimo… Što su zapravo meke kontaktne leće?

Meke kontaktne leće su leće izrađene od meke i fleksibilne plastike koja omogućava prolazak kisika kroz rožnicu. U pravilu se puno jednostavnije namještaju, a osobi koja ih nosi puno su ugodnije. Barem u usporedbi s tvrdim kontaktnim lećama. No, bez obzira na to koje odaberete, uvijek je potrebna pravilna njega i higijena. A ta njega počinje s vama. Saznajmo na koji način možete, ne samo poboljšati higijenu svojih mekih kontaktnih leća, već im i značajno produljiti vijek trajanja.

U nastavku ističemo što  treba, a što  ne treba činiti u sklopu razvoja zdravih navika u odnosu na rukovanje i njegu mekih kontaktnih leća.

Svakako perite ruke!

Ne treba posebno ni napominjati da održavanje higijene mekih leća počinje s higijenom ruku. Zašto? Zato jer leće dodirujete i namještate ih rukama. Točnije, vršcima prstiju, a ta područja moraju biti savršeno čista. U suprotnom može nastati infekcija, ali to je tema za još cijeli jedan članak.

Ne spavajte s kontaktnim lećama

Još jedan logičan savjet, no vrijedi ga istaknuti budući da oko 50% korisnika spava s lećama u očima. Od velike je važnosti da vam rožnica diše dok spavate. Najbolje je izvaditi meke leće neposredno prije odlaska na spavanje Čak i ako koristite leće  koje se mogu nositi i dok spavate, ipak je najbolje izvaditi ih tijekom noći.

Meke leće štitite od prljavštine i vode

Prljavština i voda mogu unijeti razne vrste klica u oči pa može doći do infekcije pa je meke leće potrebno držati čvrsto zatvorenima u posebnim spremnicima. Držite ih podalje od prašine i vode, a pritom ostavite kutijicu za leće da se u cijelosti osuši prije punjenja otopinom za leće.

Ne zaboravite koristiti odgovarajuću otopinu i kutijicu za leće

Ovako stoje stvari. Ako koristite mjesečne ili čak tjedne leće, svakako nabavite odgovarajuću otopinu i kutijicu za vlastite leće. Nemojte miješati otopinu iz prethodne bočice s novom. Isto kao što ne biste trebali miješati staru hranu pred istekom roka valjanosti sa svježom hranom, to isto pravilo vrijedi i za otopinu za leće.

ALKALOID PROMO

PROCULIN® SOFT LENS odličan je izbor za vas!

Zašto? Zato jer PROCULIN® SOFT LENS VIŠENAMJENSKA OTOPINA sadrži hijaluronsku kiselinu. Ovaj medicinski proizvod je savršen za čišćenje, uklanjanje naslaga proteina, dezinfekciju, ispiranje, pohranu, umetanje i vlaženje mekih leća, a preporučuje se i za osjetljive oči. Otopina još i vlaži leće zahvaljujući funkciji „zaključavanja vode“ i to ne samo nakon umetanja, već i tijekom čitavoga dana. Tako je nošenje leća ugodnije, a smanjuju se nadraženost i suhoća oka.

Rješenje za osvježenje vaših leća!

Doslovno i u prenesenom značenju. Svakako se radi o najboljoj opciji za vaše meke leće.

Želite li saznati više o proizvodu PROCULIN® SOFT LENS, posjetite  stranicu proizvoda. Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.