Hej, umorni roditelji! Pomoć protiv grčeva je na putu.

Zdravo, mama i tata! Niste spavali cijelu noć? Umorni ste i razdražljivi? Dragocjena malena loptica kraj vas vrišti punim plućima bez prestanka. Čini se da umirivanje i tješenje bebe ne djeluje. Ne brinite se, niste sami.

Pokušali ste sve kako biste umirili svoju bebu s grčevima, ali čini se da ništa ne djeluje? Pa, možda možemo pomoći. Ali prvo pogledajmo pobliže uzroke i simptome grčeva kod beba.

Šta uzrokuje grčeve kod beba?

Bebe stalno plaču. To je način na koji komuniciraju s nama. I mogu plakati iz različitih razloga: možda su gladne ili pospane, a možda im je potrebna promjena pelena. Plač je normalan za sve bebe, ali bebe koje plaču zbog grčeva puno je teže smiriti i utješiti. Mogu plakati “bez razloga” i dugo.

Iako su prilično česti, niko ne zna tačne uzroke grčeva kod beba. Nekoliko faktora može igrati važnu ulogu u njihovom nastanku.

Jedan od ključnih uzroka su svakako plinovi u crijevima, koji se stvaraju od zraka koji se guta tokom hranjenja i plača. Imajte na umu da je probavni sistem bebe obično nedovoljno razvijen te prekomjerno hranjenje može biti još jedan uzrok grčeva. Za mame koje hrane bebe adaptiranim mlijekom važno je napomenuti da neke bebe mogu razviti osjetljivost na adaptirano mlijeko. Šta je sa simptomima?

Simptomi se razlikuju, a u pravilu počinju plakanjem

To je obično prvi znak i simptom grčeva kod beba. Plakanje bez očitog razloga. Nisu gladne, nije im hladno, nisu umorne niti im je potrebna promjena pelena. Samo plaču. Sve vrijeme. I obično u približno isto doba dana. Često postanu nervozne i počnu plakati na kraju dana, ali neutješni plač može se dogoditi i u bilo koje drugo doba dana. Stiskanje šaka je još jedan od simptoma grčeva.

Kako možete pomoći bebi s grčevima?

Umiriti bebu s grčevima nikada nije lako, ali postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste joj pomogli.

1. Podrigivanje i povijanje

Podrigivanje je vrlo važno nakon hranjenja bebe, bez obzira na to da li beba doji ili pije adaptirano mlijeko. Ono pomaže izbacivanju plinova iz bebinog trbuščića. Možete nagnuti bebu preko ramena i nježno je tapšati po leđima.

Previjte je prije spavanja i omogućite joj dobar san. Povijanje bebe pruža osjećaj udobnosti i sigurnosti jer simulira okruženje maternice.

2. Dajte bebi dudu varalicu

Dojenčad imaju jak instinkt sisanja. Stoga duda može pomoći u smirivanju vaše bebe. Zašto? Beba se tokom sisanja opušta i može ponovno pronaći ravnotežu.

3. Masaža za bebe

Roditeljski dodir bebine kože može imati umirujući učinak. Mnoga istraživanja pokazala su da bebe koje se masiraju obično manje plaču i bolje spavaju. Dakle, nježni potezi po djetetovom trbuhu, rukama, nogama, prsima i licu mogu napraviti veliku razliku.

4. Bijeli šum može pomoći

Kada su u maternici, sve što bebe čuju je buka. Pa zašto ne biste simulirali tu buku u svojoj sobi kada imate posla s nervoznom bebom s grčevima? Uključite fen za kosu. Pokrenite veš-mašinu. A možete i preuzeti aplikaciju za bijeli šum na svom telefonu.

5. Kapi protiv grčeva

Kada ništa od ovoga ne pomaže, možete probati farmaceutske proizvode koji su indicirani upravo kod grčeva. Najčešće dolaze u obliku kapi za oralnu upotrebu, a mogu biti različitog sastava, od kapi na bazi simetikona do biljnih pripravaka. Prilikom izbora važno je obratiti pažnju na kvalitet proizvoda, uzrast djeteta koje proizvod može koristiti, a najbolje je da proizvod sadrži što manje umjetnih tvari, kao što su: konzervansi, zaslađivači, umjetne boje i arome te parabeni.

ALKALOID PROMO

Oralne kapi Becutan KIDS VITS protiv grčeva medicinski su proizvod posebno kreiran za bebe s grčevima, još od prvog dana života. Kapi su učinkovite i u liječenju grčeva kod beba, djece i odraslih. Sadrže simetikon u maslinovom ulju, a ne sadrže konzervanse i zaslađivače, umjetne arome i boje, kao ni parabene.

Kada beba ne spava, ne spavaju ni roditelji.

Grčevi kod beba mogu biti izazovni. Slatki “vitsić” Kiko to vrlo dobro zna. Međutim, proizvodi poput Becutan KIDS VITS kapi protiv grčeva postoje kako bi pomogli bebi i olakšali život roditeljima. Oni su siguran i učinkovit način za ublažavanje grčeva i omogućit će dobar san vašoj bebi, a i vama.

Želite li saznati više o proizvodu Becutan KIDS VITS protiv grčeva, posjetite stranicu proizvoda. Također, slobodno posjetite službenu web-stranicu Becutan KIDS VITS, gdje ćete pronaći informacije o svakom pojedinom proizvodu iz linije proizvoda Becutan KIDS VITS. Vidimo se tamo!

Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili farmaceutom.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku/medicinskom sredstvu. Za obavjest o indikacijama, mjerama ipreza i neželjenim dejstvima lijeka/medisinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.