Važnost omega-3 masnih kiselina: DHA za zdravu djecu

Djetinjstvo je vrlo poseban dio naših života. To je razdoblje rasta i razvoja, razdoblje učenja, ali u isto vrijeme i razdoblje velikih promjena. Vjerujemo da se svaki roditelj raduje promjenama svog djeteta. Neke od njih su psihološke, dok su druge fizičke prirode. Svaki skok rasta, čak i centimetar u visinu, kao i svaka razvojna prekretnica razlog su za slavlje.


U dobi od 2 godine dijete obično ima vokabular od 150-300 riječi, dok četverogodišnjak u prosjeku postavlja oko 400 pitanja dnevno. Što mislite o tome? Zvuči poznato? I mi smo tako mislili.
Bitno je znati da je za pravilan rast i razvoj djeteta važna redovita i zdrava prehrana bogata hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima. U tom kontekstu, omega-3 masne kiseline korisne su u razvoju svakog djeteta. Kasnije ćemo vidjeti zašto. DHA (dokozaheksaenska kiselina) je jedna od najvažnijih i najpoznatijih omega-3 masnih kiselina i svako dijete je treba unositi redovitom prehranom. Mama i tata, ovdje je važna vaša uloga. Vašem djetetu je potrebno osigurati dovoljan unos omega-3 masnih kiselina kako biste podržali redovitu prehranu tijekom rasta i razvoja.

Što su omega-3 masne kiseline?


Često čujemo za njih, ali rijetko znamo o kakvim se tvarima zapravo radi, u kojoj ih hrani ima i koja je točno njihova uloga u našem tijelu. To su hranjive tvari koje možete unositi hranom, a dopunski izvor mogu biti i dodaci prehrani. Tri glavne omega-3 masne kiseline su: alfa-linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). EPA i DHA se prvenstveno nalaze u određenim vrstama ribe te u ribljem ulju. U ovom članku ćemo se usredotočiti na DHA.


Važnost DHA za djecu

Kao što smo ranije naveli, DHA je omega-3 masna kiselina vrlo važna za dijete u razvoju. Od samog početka razvoja vašeg djeteta počinje se nakupljati u njegovom mozgu. Akumulacija DHA u mozgu fetusa odvija se uglavnom tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće. Nastavlja se vrlo visokim stopama do kraja druge godine života, a također i tijekom djetinjstva i adolescencije. U određenim oblicima (najčešće u obliku kapi) DHA se preporučuje kod dojenčadi od 0 mjeseci života, dok se neki drugi oblici (tipa sirupa) preporučuju u kasnijoj dječjoj dobi. Djeca mlađa od 2 godine dnevno treba da unose 100 mg DHA, a djeca od 2 do 18 godina 250 mg DHA.
Stoga je važno uvesti DHA u svakodnevnu redovitu prehranu vašeg djeteta još od veoma rane dobi. Zašto? Za razvoj mozga DHA je najznačajnija masna kiselina. Ona je glavni strukturni lipid u moždanom tkivu i središnjem živčanom sustavu. Lipidni dijelovi membrana sive tvari mozga i mrežnice oka sadrže visoke koncentracije DHA koja pripada “dugolančanim omega-3 polinezasićenim masnim kiselinama” (PUFA). Pri tome DHA doprinosi održavanju normalne funkcije mozga te normalnog vida, a blagotvorni se učinak postiže dnevnim unosom od 250 mg DHA.
Stoga, nemojte se ustručavati pitati svog pedijatra o važnosti DHA za razvoj vašeg djeteta.

Glavni izvori DHA za vaše dijete

Vjerojatno najbolji izvor DHA za dojenče je… mama. Unos dokozaheksaenske kiseline (DHA) tijekom trudnoće i dojenja pridonosi normalnom razvoju oka i mozga fetusa i dojenčadi. Majčino mlijeko je najbolji izvor DHA, ali i formule za dojenčad s dodatkom DHA su također odlične. U kasnijim fazama života, vaše dijete će unositi DHA kroz različite vrste hrane. Dobri izvori DHA su riblje ulje, meso i jaja.


Uloga dodataka prehrani

Ključno je da svaki roditelj razumije da dodaci prehrani mogu biti korisni kada niste sigurni da vaše dijete uzima dovoljno hranjivih tvari redovitom prehranom. Od velike su pomoći ako je dijete izbirljivo u jelu, kao što je to slučaj kod puno djece danas. Dobra strana dodataka prehrani je što imaju standardizirane doze hranjivih tvari i deklarirane doze za svaku dob. Tako uvijek znate koliko je određenih hranjivih tvari vaše dijete unijelo tog dana kroz dodatak prehrani. Naravno, ovo se odnosi i na dodatke prehrani koji sadrže omega-3 masne kiseline.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, evo jednog praktičnog savjeta za vas:
Većina dodataka prehrani koji sadrže omega-3 masne kiseline imaju neugodan miris i okus koji je mnogim mališanima neprihvatljiv. Zato obratite pažnju i odaberite proizvod ugodnog mirisa i okusa koji bi vaše dijete rado uzimalo.

ALKALOID PROMO

„Mi pomažemo da žive zdravo, a vi da žive sretno!“
Becutan KIDS VITS Multiomega-3 je tekući dodatak prehrani s okusom tropskog voća, koji sadrži kombinaciju ribljeg ulja bogatog omega-3 masnim kiselinama (DHA i EPA), vitamina i minerala. Namijenjen je nadopuni prehrane omega-3 masnim kiselinama te esencijalnim vitaminima i mineralima.

Sadrži dokozaheksaensku kiselinu (DHA) koja doprinosi održavanju normalne funkcije mozga te normalnog vida (blagotvorni se učinak postiže dnevnim unosom od 250 mg DHA).

Sadrži jod koji je potreban za normalan rast djece i koji doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji.

Također, sadrži vitamin D koji doprinosi normalnom razvoju imunološkog sustava kod djece i potreban je za normalan rast i razvoj kostiju djece.

Ništa manje važan je i cink koji doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji.

Želite li saznati više o proizvodu Becutan KIDS VITS Multiomega-3, posjetite stranicu proizvoda.
Za sve dodatne informacije o primjeni proizvoda posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života!